Leczenie zębów - temat rzeka - Dla stomatologów

stomatolog cieszyn

Zęby_człowieka Budowa histologicznaedytuj

Ząb człowieka zbudowany jest z kolejnych warstw tkanek:


Korona pokryta jest szkliwem, które jest najtwardszą tkanką w organizmie (5 w s

Leczenie zębów - temat rzeka - Dla stomatologów stomatolog cieszyn
kali Mohsa, natomiast odporność na zgniatanie wynosi 100-380 MPa). W 96-98% stanowi go materia nieorganiczna, głównie fosforan wapnia w postaci dihydroksyapatytu (Ca10(PO4)6(OH)2), który nadaje szkliwu niezwykłą twardość. Pozostałe 2-4% szkliwa stanowią związki organiczne (substancja międzypryzmatyczna) i woda.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka


Jak dochodzi do próchnicy?


Próchnica – coraz częstsza przypadłość ludzi, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży, jest zmorą wielu stomatologów. Czym jednak naprawdę jest próchnica i w jaki sposób powstaje? Jest to bakteryjna choroba zakaźna atakująca tkanki twarde zęba. Jest powodowana działaniem kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej podczas metabolizmu cukrów. Innymi słowy im więcej cukrów przyjmujemy tym gorzej dla naszych zębów. Można wyróżnić cztery główne czynniki przyczyniające się do powstawania próchnicy – bakterie, cukry, podatność zębów oraz czas. Jednak nawet jeśli wszystkie cztery będą miały miejsce, nie oznacza to wcale, że próchnica się pojawi. Podatność zębów na próchnicę jest cechą indywidualną, wynikającą zarówno z genetyki, jak i z otoczenia, w którym ktoś dorastał.




Co jest niezdrowe dla szkliwa?


Jest wiele czynników, które mają wpływ na zdrowie naszego organizmu, takie jak dieta, ruch, odpowiednia pielęgnacja i higiena. Tak samo rzecz ma się z zębami. W celu utrzymania naszego uzębienia w jak najlepszym stanie powinniśmy zdać sobie sprawę z tego, że pewnych czynności oraz produktów należy unikać. Jednym z czynników mających zły wpływ na szkliwo jest spożywanie słodzonych napoi gazowanych. Innym, nieco bardziej zaskakującym, jest mycie zębów po spożyciu kwaśnych produktów, dlatego że kwasy sprawiają, że szkliwo staje bardziej wrażliwe na uszkodzenia. Także węglowodany, a w szczególności słodycze, nie służą naszym zębom. Odpowiednia ilość śliny w jamie ustnej też jest kluczowa, jeśli chodzi o ochronę szkliwa, jej zbyt niski poziom nie jest korzystny dla naszych zębów.



© 2019 http://dla-stomatologow.informator.opoczno.pl/